Sukkerproduktion på Lolland

Der har været fire sukkerfabrikker på Lolland. I dag eksisterer kun Nakskov Sukkerfabrik.

Der blev bygget ni sukkerfabrikker i Danmark fra 1872 til 1912 heraf fire på Lolland, henholdsvis i Holeby, Nakskov, Maribo og Sakskøbing. I tilknytning til sukkerfabrikkerne på Lolland blev der opført roebaner, hvis samlede længde var mere end 600 km. Det sidste roetog kørte i 1967.

I Holeby blev grundstenen til Sukkerfabrikken Lolland lagt i 1872. Initiativtagerne bag gik imidlertid konkurs allerede i 1877 og herefter overtaget af kreditorerne. Fabrikken fortsatte med at producere sukker under navnet Højbygaard Sukkerfabrik frem til den sidste roekampagne i 1960.

Nakskov Sukkerfabrik blev opført 1882 af De Danske Sukkerfabrikker. Fabrikken var ved århundredskiftet Danmarks største sukkerfabrik. På grund af de ofte store afstande på Vestlolland blev der opført lokale saftstationer, hvorfra der frem til 1950'erne i rørledninger blev pumpet presset roesaft til fabrikken i Nakskov. 

Maribo Sukkerfabrik blev opført 1897, men grundet store udgifter og begyndervanskeligheder blev fabrikken allerede året efter solgt ti De danske Sukkerfabrikker, som fortsatte sukkerproduktionen på fabrikken indtil 1963, hvor de nedlagde produktionen i forbindelse med centralisering af virksomheden. 

Sakskøbing Sukkerfabrik blev opført 1910 af De Danske Sukkerfabrikker. Sukkerproduktionen blev indstillet i 1991. 

De Danske Sukkerfabrikker indgik i 1989 i fusionen Danisco med bl.a. De Danske Spritfabrikker. I 2009 blev sukkerdivisionen afhændet til tyske Noedzucker, der omdøbte divisionen til Nordic Sugar.

Læs også. Sukkereventyret på Lolland og Falster

Litteraturliste

Herunder ses et udvalg af de bøger, som kan lånes på biblioteket om sukkerproduktionen og relaterede emner.

Vedr. Lolland-Falsters Historiske Samfund Årbog skal nævnes, at 1973 var 100-års jubilæumsår for Roesukkerfabrikken Lollands færdiggørelse, og sukkerproduktionen tog sin begyndelse, så dette års udgave af årbogen er et temanummer.