alt=""

Opera for begyndere

13.07.23
Tror du også, opera er kedeligt og kun for snobber? Så tro om igen og læs denne miniguide til opera for begyndere.

Måske sidder du lige nu og tænker, at opera kun er nogle skrigende kvinder i vikingehjelme, at opera kun er for snobber, og folk der virkelig keder sig meget.

Men så kan du godt tro om igen. Hvis ellers du er til store dramaer som Ringenes Herre, Pirates of Caribbean, Game of Thrones og andre store fantastiske historier, så er der stor sandsynlighed for, at du også vil kunne lide opera.

Hvad er opera?

Opera er store følelser, store fortællinger, og store skæbner. Opera er musik, sang og drama i ét, og det er for alle, der kan lide musik og gode historier. Hvad der kræves af dig er først og fremmest, at du møder operaen med et åbent sind, og at du bruger dine øjne, ører og sjæl.

Hvordan kommer du i gang med opera?

Følgende operaer kan anbefales for nybegyndere. De er lette at gå til, og mange af melodierne kender du garanteret i forvejen:

  • "Barberen i Sevilla" af Gioacchino Rossini: Er egentlig forløberen for Mozarts berømte opera "Figaros bryllup", og flere af hovedpersonerne går igen i de to operaer. Som nævnt, er det en munter handling med kærlighed og begær i luften.
  • "La Traviata" af Giuseppe Verdi: Her forsætter vi med kærlighedstemaet. Denne gang den umulige af slagsen. Den prostituerede Violetta forelsker sig i Alfredo, og de to vil leve sammen, men det vil ødelægge Alfredos fine familie, og alt ender på tragisk vis. Handlingen kan du måske genkende. Det er samme historie som i Alexandre Dumas den yngres berømte bog om "Kameliadamen".
  • "Carmen" af Georges Bizet: Da operaen havde premiere i 1875, blev den en stor skandale. Den handler nemlig om en løsagtig kvinde uden religion og uden respekt for den etablerede orden, der går fra elsker til elsker. I Frankrig i slutningen af det nittende århundrede var dette dybt umoralsk. I dag er den en af de hyppigst opførte operaer i verde,n og du kender med garanti det berømte musikalske tema, der går igen i operaen.
  • "Cavalleria rusticana" og "Bajadser" af henholdsvis Pietro Mascagni og Ruggiero Leoncavallo: Her får du to operaer på én aften. De to operaer bliver nemlig som regel sat sammen. I begge operaer kommer du med på en rejse til Siciliens varmblodige univers af forførelse og jalousi.
     

Før du går i operaen

Inden du tager afsted, kan det anbefales at låne en operaguide. Det er altid rart at vide forinden, hvad en opera handler om samt hvilke personer, der optræder. Det sidste, fordi der ofte er rigtig mange personer med i en opera. 

Hvis du i øvrigt vil vide mere om alt det praktiske i forbindelse med opera -  ringetider, påklædning mm. så er der hjælp at hente på Det Kongelige Teaters hjemmeside, hvor du i øvrigt også kan finde en glimrende operaordbog. Se bl.a. her hvad "Bukserolle" betyder. Du kan på hjemmesiden også få et overblik over operaens forskellige stemmer: Baryton, mezzosopran, tenor osv.

Hør med

Lyt til vores Spotify-playliste herunder med de største operaklassikere.  Den er et godt sted at starte, hvis du er blevet nysgerrig på opera.

Se også:

Medici.tv

Den klassiske musik og ballets svar på Netflix. Du kan streame gamle klassiske koncerter og bl.a. se ballet, opera og opleve live events fra de store koncerthuse.

alt=""
Materialer