Dengang jeg var ung

Skriv om din ungdomstid på Lolland eller Falster til ny bogudgivelse.

Af Alfred Christensen

LollandBibliotekerne søger historier om, hvordan det var at være ung på Lolland eller Falster i gamle dage, det vil sige fra tiden, før der kom computere, smartphones, sociale medier, internet og alt andet moderne teknologi, som vi alle og ikke mindst de unge i dag er blevet afhængige af.     

Vi hører tit, at unge i dag mistrives. Det gælder selvfølgelig ikke alle, og måske var det ikke så meget anderledes for tidligere generationer af unge. Der har altid været nogle, som har haft svært ved at finde sig til rette i livet og i de omgivelser, hvor de er vokset op. 

Det er Historiens Hus i Nakskov, der er kommet med forslaget til, at vi denne gang sætter fokus på historier, hvordan det var at være unge før i tiden. 

Hvordan oplevede du dine ungdomsår?

Hvordan var det at være ung på Lolland eller Falster tilbage i 1950’erne, 1960’erne eller et af de andre årtier frem til årtusindskiftet? Det vil vi gerne have dig til at skrive om, og det hvad enten du boede ude på landet, i en landsby eller købstad, eller på en af småøerne. 

Hvornår er man ung? 

Her definerer vi det som årene fra konfirmationen til begyndelsen af tyverne. For nogle vil det være fra de forlod skolen og kom ud at tjene på en gård og indtil de blev gift, og voksenlivet begyndte. Andre har fortsat deres skolegang og uddannelse nogle år endnu, indtil de fik arbejde. Det er ikke en beskrivelse af din arbejdsplads, din skole eller dit uddannelsessted, vi her efterlyser, men det hører selvfølgelig med i historien om dit ungdomsliv. Fortæl f.eks. om, hvordan det var for dig at være ung elev eller lærling på din arbejdsplads, eller hvordan var dine år, da du gik på realskolen, gymnasiet eller handelsskolen?

Ungdommen er en tid, hvor forelskelser og kærester fylder en del. De oplevelser, som du har haft med det, må du også gerne skrive om, men selvfølgelig kun i det omfang, du har lyst til at dele dem med alle andre. Fortæl gerne om, hvor du mødtes unge der, hvor du boede. Hvor hang man ud? Hvor gik du i byen eller til bal? Fortæl gerne om stedet, musikken, udskænkning m.v.   

Det vil også være interessant at vide, hvad du lavede i fritiden ud over at hænge ud med vennerne og gå til fest. Havde du en hobby eller fritidsinteresse, der fyldte meget for dig? Var der en lokal forening eller sportsklub, der havde stor betydning for dig? Havde du nogle store idoler indenfor sport, film eller musik, som du dyrkede særlig intenst, mens du var ung, så fortæl også gerne lidt om det.

Du bestemmer helt selv, hvad der skal fylde mest i din historie. Det vigtigste er, at du får givet et klart billede af, hvordan du har haft det med at være ung der, hvor du boede på enten Lolland eller Falster.

Skriv på computer eller i hånden

Det er må ikke vant til at formulere dig på skrift, men det skal ikke holde dig tilbage. Gå bare i gang med at skrive det ned, som du kan huske, så skal vi nok hjælpe dig med at gøre din historie læsevenlig. Vi vil i det hele taget forbeholde os ret til at redigere i alle teksterne, hvis vi finder det nødvendigt, men vi trykker ikke dit bidrag, uden du selv har godkendt det.

Hvis du aldrig har fået lært at skrive hverken på skrivemaskine eller computer, så må du gerne skrive i hånden med skråskrift eller formskrift, når blot du gør dig umage.   

Særlige krav og tidsfrist

Hvert enkelt bidrag skal som minimum fylde 4 sider i bogen svarende til ca. 7.000 tegn med mellemrum. Din historie må heller ikke blive for lang, men vi har ikke fastsat en bestemt øvre grænse. Vedlæg gerne billeder. Hvis I er to om at skrive en historie, så skal den være tilsvarende længere og minimum 6 sider. 

Du kan få tilsendt en skabelon (Word) til bogen, som du kan skrive i og dermed få en bedre fornemmelse af, hvor meget din historie vil fylde i bogen  - skriv til alfch@lolland.dk. 

Send dit bidrag til:

LollandBibliotekerne
Søvej 8
4900 Nakskov
Att.: Alfred Christensen
- eller på mail til alfch@lolland.dk

Senest: 1. september 2025.

Alle bidragsydere, der får deres erindringer med i bogen, vil få et gratis eksemplar. 

 

Ungdomshuset i Nakskov, 1990 (Historiens Hus Nakskov)
Ungdomshuset i Nakskov, 1990 (Historiens Hus Nakskov)
Hestehovedet Strand, 1960 (Historiens Hus Nakskov)
Hestehovedet Strand, 1960 (Historiens Hus Nakskov)