Første skoledag i 1972 på Møllemarksskolen i Nakskov (Nakskov Lokalhistoriske Arkiv)
Første skoledag i 1972 på Møllemarksskolen i Nakskov (Nakskov Lokalhistoriske Arkiv)

Dengang jeg gik i skole ...

01.02.24
Vi søger erindringer og historier fra skolerne på Lolland og Falster til en ny bogudgivelse. Send din historie senest 1. september.

Ønsket er at få belyst, hvordan undervisningen og skolefaciliteterne har ændret sig gennem de sidste mange årtier, samt ikke mindst også at få bevaret historier fra de mange nedlagte skoler. 

Den første landsdækkende skolelov fra 1814 fastslog, at alle børn skulle gå i skole regelmæssigt, fra de var cirka 7 år, til de blev konfirmerede. Lolland og Falster var allerede dengang dækket forholdsvis godt ind med skoler sammenlignet med andre dele af landet. På Lolland skyldtes det ikke mindst C.D.F. Reventlow.

I 1902 var der i alt 162 landsbyskoler på Lolland og Falster. Dertil kom byskolerne i de store byer. I dag er der kun 23 skoler tilbage i alt - foruden en række privatskoler. Det er rigtig mange skoler, der gennem årene er blevet nedlagt. En væsentlig årsag hertil har været lovændringer, som har stillet skærpede krav til undervisningen og undervisningsfaciliteterne.

De første centralskoler blev bygget efter Folkeskoleloven i 1937. Det var normalt på bekostning af en eller flere mindre landsbyskoler. Det var den gang fortsat almindeligt, at børn ude på landet kun gik i skole hver anden dag, men efter Folkeskoleloven i 1958 var det slut. Her blev skolerne på landet ligestillet med skolerne i byerne og skulle nu opfylde samme mål og krav. 

Nogle af de overflødiggjorte skolebygninger er for længst revet ned. Andre står tilbage og bliver i bedste fald udnyttet til andre formål. De gemmer alle på mange historier. 

Fortæl om din skoletid og din skole

Vi efterlyser kun historier fra grundskoler, altså skoler hvor der er blevet undervist i grundlæggende kundskaber som læsning, regning og andre elementære skolefag, det vil sige fra børnehaveklasse til 10. klasse, og det gælder såvel offentlige som private skoler. Selv om der lægges op til, at vi søger historier set fra elevers vinkel, så medtager vi også gerne historier fra lærerne

Vi er ikke mindst interesserede i historier fra de nu nedlagte skoler, men vi modtager selvfølgelig også gerne historier fra de stadig eksisterende skoler, når det handler om en tid, der ligger nogle år tilbage, det vil sige før år 2000.

Nogle vil huske tilbage på skoletiden med glæde, andre med gru. Du skal ikke nødvendigvis tegne et idyllisk billede af din skole. Hvis din skoletid var en svær tid, så læg ikke skjul på det, men vær forsigtig med at nævne lærere og klassekammerater ved navn, hvis du beskriver dem meget negativ - også af hensyn til eventuelle efterkommere, hvis de ikke selv er her længere. 

Skriv på computer eller i hånden

Det er må ikke vant til at formulere dig på skrift, men det skal ikke holde dig tilbage. Gå bare i gang med at skrive det ned, som du kan huske, så skal vi nok hjælpe dig med at gøre din historie læsevenlig. Vi vil i det hele taget forbeholde os ret til at redigere i alle teksterne, hvis vi finder det nødvendigt, men vi trykker ikke dit bidrag, uden du selv har godkendt det. 

Hvis du aldrig har fået lært at skrive hverken på skrivemaskine eller computer, så må du gerne skrive i hånden med skråskrift eller formskrift, når blot du gør dig umage.  

Særlige krav og tidsfrist

Hvert enkelt bidrag skal som minimum fylde 4 sider i bogen svarende til ca. 7.000 tegn med mellemrum. Din historie må heller ikke blive for lang, men vi har ikke fastsat en bestemt øvre grænse. Vedlæg gerne billeder.

Send dit bidrag til:

LollandBibliotekerne
Søvej 8
4900 Nakskov
Att.: Alfred Christensen
- eller på mail til alfch@lolland.dk 

Senest: 1. september 2024.

Alle bidragsydere, der får deres erindringer med i bogen, vil få et gratis eksemplar.

Inspiration til din historie

  • Skriv om det, du husker bedst, du bestemmer helt selv, hvad du vægter mest i din historie
  • Skriv også gerne om din skoles historie, hvis du kender den, men du behøver ikke. 
  • Skriv gerne om de modbydelige lærere og skolekammerater og dine oplevelser med dem, men hæng dem ikke ud ved at nævne dem ved rette navn. Selv hvis de ikke lever længere, så kan der være efterkommere.
  • Skriv om hvordan det var den gang, da du gik i skole - uden nødvendigvis at sammenligne med forholdene i dag.

Stikord hvis du går i stå
Skolebygningen, faciliteter (møbler, bibliotek, undervisningslokaler, toilet) skolepersonale 
Klasseopdeling, bordopstilling
Undervisning, form, skema
Fag - boglige, kreative, bøger (indbinding), seksualundervisning, særundervisning, klassens time
Lektier - karakterbog (orden, standpunkt) - prøver
Disciplin - straf - sanktioner - eftersidning
Tilsyn på skolen (skolekommission)
Elevråd
Traditioner - skolestart, højtider, afslutning
Skolekomedier - kostumer  
Skolebal - dans  
Gymnastik og idræt - faciliteter, aktiviteter, bad
Frikvarterer - faciliteter, leg, madpakke, drikke
Udflugter - ekskursioner
Ferier - fravær, sygdom
Sundhedskontrol - vaccinationer - skoletandlæge 

____________________________________________________________________

Kort over skoler på Lolland og Falster

Vedhæftet herunder ses to kort over landsbyskoler på Lolland og Falster i henholdsvis 1902 og 1958. (Fra bogen: "Landsbyskolern på Lolland-Falster).
Skolerne i de store byer er således ikke med. 

Vedr. kort 1: Landsbyskoler 1902 - sogneopdelt og markeret i forhold til antal elever.
Vedr. kort 2: Landsbyskoler 1958 - angivet med elevtal
Vedr. kort 3: Skolehistorier - de færdigredigerede historier (kortet opdateres løbende) OBS: Hvis din skole allerede er nævn, betyder det ikke, at du ikke må sende din historie. Den kan være fra en anden tid end de andre, og den vil under alle omstændigheder være med din helt personlige vinkel.