Jexen og Libak
Jexen og Libak

Når historien misbruges

23.11.22
Bibliotekernes festival for historie sætter i år fokus på ”Når historien misbruges” i perioden 21.-24. november 2022.

Ofte fremføres historiske begivenheder og sammenhænge som endegyldige, vægtige argumenter i tidens store diskussioner om for eksempel krig, flygtninge og køn. Men er det misbrug af historien? Eller er det i virkeligheden det, historien skal – altså; give os et fundament for at kunne forstå og forholde os til de aktuelle problemstillinger?

Med fire arrangementer sætter vi - sammen med landets øvrige biblioteker - fokus på den hårfine grænse mellem brug og misbrug af fortællingerne om fortiden.

Hvem bestemmer historien?

I det stalinistiske Sovjetunionen blev historiebøgerne skrevet under streng kontrol af styret, så de beskrev netop den virkelighed, som Ruslands socialistiske arbejderparti ønskede at videregive. 

Og – as we speak – agiterer den politiske højrefløj i USA for støtte til Donald Trump ved at holde liv i fortællingen om, at han retmæssigt vandt præsidentvalget i 2020 og, at demokraternes Joe Biden ”stjal” valgsejren.

Samtidig deler mellemøstlige krigere med partisantørklædee og AK47'ere i hænderne lejrene. Er de frihedskæmpere eller terrorister? - For det handler ofte om øjnene, der ser, og hensigterne bag, når historien benyttes til at legitimere nutidige dagsordener; der vinkles skarpt, udelades detaljer og i værste fald fabrikeres direkte falsifikationer.

Livestreaming

Torsdag d. 24. november kl. 18.00 - 20.30 Livestream: Misbrug af historien med Gry Jexen og Anna Libak

Aftenen byder på hele to spændende indlæg: Først fortæller informationsspecialist i kønsforskning på Det Kgl. Bibliotek, Jytte Nielsen, fortæller om kvindekamp og kønsforskning og, hvordan det har påvirket historien og kvinders rettigheder.

Og derefter går historiker og forfatter Gry Jexen og udlandsredaktør på Weekendavisen Anna Libak for at samtale om glemte kvinder, politik, propaganda og konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Arangementet streames direkte fra Roskilde Bibliotek. 

Du kan deltage ved at klikke på dette link

For at høre lyden på Vimeo, skal du slå lyden til, ved at klikke på den lille ”Unmute” knap i toppen af billedet på streamingen.
Som deltager på arrangementet har du ikke mulighed for at slå kamera eller mikrofon til.