Mit bibliotek på Lolland

Bøgerne fylder meget på bibliotekerne, men bibliotekerne fylder ikke meget i bøgerne. Du kan være med til at skrive den første bog om bibliotekerne på Lolland.

Bibliotekerne på Lolland

Det er gået lidt op og ned med antallet af biblioteker på Lolland. Det første bibliotek blev oprettet i Maribo allerede i 1796. Senere kom der også biblioteker i de andre købstæder og efterhånden også i snart hvert eneste sogn. Så kom kommunesammenlægningen i 1970, hvorefter de små sognebiblioteker efterhånden forsvandt. Samme skæbne fik de tilbageværende biblioteker i landsbyerne efter kommunalreformen i 2007. I dag er der kun en håndfuld biblioteker tilbage på Lolland.     

Alle bibliotekerne har haft personale tilknyttet, og de har alle haft trofaste brugere. Der må således være mange, som har en historie om et bibliotek, som de vil kunne fortælle. LollandBibliotekerne vil gerne samle personlige historier om bibliotekerne på Lolland. Det gælder historier om såvel de stadig eksisterende som de for længst nedlagte.

Skriv om dit bibliotek og dine første læseoplevelser

Der efterlyses historier fra både ansatte og brugere. Det forventes ikke, at du nødvendigvis kan skrive en lang historie.  Skriv om din barndoms bibliotek, eller det biblioteket, som du bruger i dag. Hvilken betydning har det haft for dig? Hvordan har din benyttelse af biblioteket ændret sig gennem tiden. Var der bestemte bøger, som kickstartede din læselyst? Er der bøger, som på anden måde har haft en måske uventet betydning for dig? Nåede du aldrig længere end til tegneserierne? Du må gerne fortælle om dine oplevelser på flere biblioteker, når blot de ligger på Lolland.

De fleste af bibliotekerne blev startet i det små for så at flytte til større lokaler, efterhånden som bogsamlingerne voksede. Det gælder også for Nakskov Bibliotek. I 2021 er det 40 år, siden biblioteket flyttede til den nuværende bygning på Søvej 8. Det er en jubilæum, som fortjener at blive fejret, og LollandBibliotekerne vil gerne gøre det med udgivelse af en ny erindringsbog, hvis tilstrækkelig vil være med til at bidrage til den. Men bogen skal altså ikke kun omhandle Nakskov Bibliotek men alle biblioteker på Lolland store som små.

Skriv på computer eller i hånden

Det er ikke sikker, du er så vant til at formulere dig på skrift, men det skal ikke holde dig tilbage. Gå bare i gang med at skrive det ned, som du kan huske, så skal vi nok hjælpe dig med at gøre din historie læsevenlig. Vi vil i det hele taget forbeholde os ret til at redigere i alle teksterne, hvis vi finder det nødvendigt, men vi trykker ikke dit bidrag, før du selv har godkendt det. Vi supplerer gerne din historie med nogle fakta, som vi kan finde frem om dit bibliotek. Hvert enkelt bidrag skal helst som minimum fylde 2 sider i bogen.

Bidrag sendes til bibliotekar Alfred Christensen på adressen: alfch@lolland.dk (eller: Søvej 8, 4900 Nakskov) senest d. 1. juli 2021. Alle bidragsydere, der får deres erindringer med i bogen, vil få et gratis eksemplar.

Tidligere udgivelser:

alt=""
Nakskov Bibliotek, Klostergade. Børnebiblioteket. Årstal ukendt, men det er fra slutningen af 1970'erne.
20.02.21