Børn der leger frihedskæmpere i Danagade i Nakskov under befrielsesdagene 5. - 8. maj 1945 (Nakskov Lokalhistoriske Arkiv)
Børn der leger frihedskæmpere i Danagade i Nakskov under befrielsesdagene 5. - 8. maj 1945 (Nakskov Lokalhistoriske Arkiv)

Lolland under besættelsen

06.03.19
LollandBibliotekerne efterlyser erindringer fra besættelsestiden.

9. april 1940 blev Danmark besat og 5. maj 1945 var Danmark atter frit. Der er siden blevet skrevet meget om de fem år, men der findes sikkert stadig folk med oplevelser i bagagen fra besættelsestiden, som de hidtil ikke har fundet den rette lejlighed til at kunne fortælle videre. Til næste år er det 75 år siden, at Danmark blev befriet. I den anledning vil LollandBibliotekerne gerne udgive en bog med erindringer fra besættelsestiden på Lolland.

Efterhånden som årene går, er der ikke så mange tilbage, som selv har oplevet besættelsestiden med mørklægningsgardiner, udgangsforbud, natlige overflyvninger, beskyttelsesrum m.v. Man skal næsten have rundet de firs år for at kunne huske noget, og for de fleste vil deres erindring fra tiden være set med barnets øjne, men det gør dem ikke mindre interessante. De erindringer, som vi efterlyser til bogen, må indeholde både stort og småt, altså både beskrivelser af dagligdagen, som den var under de givne vilkår og beskrivelser af mere dramatiske og overvældende oplevelser.

Vi medtager også gerne historier fra folk, som ikke selv har oplevet besættelsestiden, men som hyppigt har fået fortalt nogle gode historier af et familiemedlem, og som de derfor kender nok til at kunne skrive om det. Måske har en onkel deltaget i nogle harmløse eller mere velgennemførte sabotageagtige aktioner. Måske var der en nabo på vejen som fik en god forretning ud af et samarbejde med besættelsesmagten. Måske var der et kærlighedseventyr, som man ikke talte højt om dengang, men som man godt tør fortælle om i dag.

Nogle vil måske stadig være tilbageholdende med at fortælle deres historie af forskellige hensyn, men det er tilladt at være anonym og bruge opdigtede navne, hvis bare historien er sand. I denne sammenhæng er det ikke så vigtigt at fortælle om hvem, der har gjort hvad. Ønsket med bogen er at samle historier, som giver et bredt billede af, hvordan hverdagen var på Lolland under besættelsen og belyse de forskellige relationer, som folk havde til de herboende repræsentanter fra besættelsesmagten.

Skriv på computer eller i hånden
Det er ikke sikker, du er så vant til at formulere dig på skrift, men det skal ikke holde dig tilbage. Gå bare i gang med at skrive det ned, som du kan huske, så skal vi nok hjælpe dig med at gøre din historie læsevenlig. Vi vil i det hele taget forbeholde os ret til at redigere i alle teksterne, hvis vi finder det nødvendigt, men vi trykker ikke dit bidrag, før du selv har godkendt det. Vi forbeholder os også ret til ikke at medtage din historie, f.eks. hvis den er for kort. Hvert enkelt bidrag skal som minimum fylde 2 sider i bogen.

Bidrag sendes til Alfred Christensen på adressen: alfch@lolland.dk (eller: Søvej 8, 4900 Nakskov) senest d. 1. september 2019. Alle bidragsydere, der får deres erindringer med i bogen, vil få et gratis eksemplar.


Klik her for at se tidligere bogudgivelser af LollandBibliotekerne

OBS:
Der kan findes mange faglitterære bøger om besættelsestiden på biblioteket. De står i gruppe 96.71 og alene på Nakskov Bibliotek fylder de 5 hylder. Men blandt de lokale bøger om Lolland har vi kun 2 bøger om besættelsestiden, og de handler begge modstandsbevægelsen.