Johannes V. Jensen
Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen 150 år

19.01.23
Den seneste af de 3 danskere, der har modtaget Nobelprisen i litteratur.

Johannes V. Jensen blev født den 20. januar 1873 i Farsø i Vesthimmerland. Faren var dyrlæge, og barndomshjemmet var præget af interesse for naturvidenskab og af en streng ateisme.

Flere af familiens 10 børn var optaget af det kreative, som fx at skrive, male og fotografere. En søster, der også er kendt for eftertiden, er søsteren Thit, der selv blev en stor forfatter og desuden kendt for sin kamp for kvindesagen.  Hun og Johannes blev imidlertid uvenner i voksenlivet og nåede aldrig til en forening. Det siges, at man end ikke måtte nynne melodien til "Nu titte til hinanden" i Johannes V. Jensens hjem, fordi han ikke tålte at blive mindet om hendes navn.

Johannes flyttede efter studentereksamen i Viborg i 1893 til København for at læse medicin. Ved siden af studiet arbejdede han som journalist og romanforfatter. Efter 2 års studier droppede han dog studierne og helligede sig helt at være forfatter og skribent.

Darwinist, kontroversiel og Nobelpristager

Men hans livsanskuelse forblev naturvidenskabelig. Han var darwinist, og biologien var hans ledemotiv. Denne hans forankring i evolutionslæren er nok også årsagen til, at vi i dag ofte forbinder Johannes V. Jensen med både racisme og homofobi. I den såkaldte ”sædelighedsskandale” stod Johannes V. Jensen for et perfidt angreb på den homoseksuelle forfatterkollega Herman Bang i kronikken ”Samfundet og Sædelighedforbryderen” fra 1906.

Hans konfrontatoriske og kontroversielle stil var måske også baggrunden for, at der skulle 53 nomineringer til, før man endelig i 1944 tildelte Jensen Nobelprisen i Litteratur for hans poetiske fantasi, intellektuelle nysgerrighed og dristige og kreative stil.

Hvorfor aktuel for os nutiden?

Johannes V. Jensen var en uhyre produktiv forfatter. Han skrev digte, artikler, noveller og romaner. De mest kendte er novellesamlingerne Himmerlandshistorier og romanerne Kongens Fald og Den lange Rejse. I 1999 blev den historiske roman Kongens Fald ved læserafstemninger i Politiken og Berlingske kåret som århundredets bedste roman.

En anden kortprosagenre, som Johannes V. Jensen opdyrkede, er myten, der giver et glimt af menneskets vilkår i naturen og tiderne, fastholdt i det oplevede nu. Genrebetegnelsen fandt han i 1901, men i de tidlige prosastykker Mørkets frodighed (samlet i 1973) er formen på vej allerede i årene før 1900.

Med naturen og det mytiske i centrum er der paralleller til aktuelle tendenser i litteraturen i dag, hvor klimakrise, økokritik osv danner baggrund for den såkaldte naturskrivning. De internationale bestsellerlister bugner med bøger om natur og om, hvad mennesket kan opnå af indsigt ved at opholde sig i den. 

Er du til natur i litteraturen, så kan du her høre "Rugen bølger" og "Myggene her". Det er fantastisk litteratur.

Mere information

Materialer