Det ukrainske flag mod himlen

Ukrainsk skønlitteratur

02.03.22
Bliv klogere på den ukrainske folkesjæl gennem litteraturen.

"I dag er vi alle ukrainere"

Siden den russiske invasion af Ukraine tidligt om morgenen den 24. februar har vi alle følt et næsten personligt forhold til landet og dets befolkning. Et stort land i det østlige Europa, som de færreste af os nok egentlig vidste ret meget om før, de blev angrebet.

Vi får underretninger om flygtende kvinder og børn, og vi hører historier om patriotiske mænd, der ruster sig som David mod Goliath. 

Skønlitteraturen viser mentalitet og folkesjæl

Kultur og skønlitteratur er altid en god vej til at opnå kendskab til et lands mentalitet og folkesjæl. Desværre har vi endnu ikke så meget ukrainsk litteratur, der er oversat til dansk. Herunder kan du se et udvalg af gode romaner fra ukrainske forfattere. Selvom ukrainsk er hovedsproget i landet, skriver de fleste forfattere i øvrigt på russisk.
 

Andrej Kurkov - sort humor og realisme med et tvist

Andrej Kurkov er en af Ukraines største nulevende forfattere, som også har opnået bestsellerstatus uden for landet. Han skriver med sort humor og satire, post-sovjetisk realisme og en vis portion surrealisme. Hovedpersonen i "Døden og en pingvin" er fx en skribent, der bor sammen med en pingvin i en lejlighed i Kiev. Han lever af at skrive nekrologer over nulevende personer.

I "Grå bier" tager Kurkov læseren med  til Østukraine og Krim i tiden efter Majdanprotesterne i 2014. Invalidepensionisten Sergej forsøger at finde et sted med fred, hvor hans bier kan indsamle honning. "Grå bier" er en fiktion, men giver alligevel læseren en bedre forståelse af den ukrainske konflikt.

Sergij Zjadan - østukrainske outsidere

Forfatter, digter og sanger/rapper, særlig kendt for at skrive om outsidere i Øst-Ukraine efter landets uafhængighed. Han var aktiv i Orange-revolutionen i 2004 og i Majdan-protesterne i 2014. Zjadans bøger har modtaget flere internationale priser.

Romanen "Mesopotamien" skildrer  9 forskellige skæbner fra det østlige Ukraine. Bogen leverer et usentimentalt, men meget sanseligt indblik i et land, der er præget af uroligheder, skæbnetro og hjemstavnskærlighed.

"Midt i alt dette går frontlinjen" er historien om den unge lærer Pasja, der forsøger at redde sin nevø væk fra frontlinjen. Men hvor er frontlinjen, når den flytter sig hele tiden. En universel roman om at være civil i en krig.

Marina Lewycka - humor i engelsk stil

Marina Lewycka bor i England, men har ukrainske forældre. Romanen "En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk" trækker på immigranterfaringen. Her fortælles den bittersøde historie om en 84-årig ingeniør, der har levet det meste af sit liv i England. To år efter sine kones død forelsker han sig i en storbarmet, ukrainsk blondine på 37 år. Hun ser store muligheder i chancen for at flytte til vesten.

Michail Bulgakov - en klassiker fra Kiev

Michail Bulgakov skal også nævnes blandt ukrainske forfattere, selvom det i sig selv er et stridspunkt, om han var ukrainer eller russer. Men han blev født i den nuværende ukrainske hovedstad Kiev i 1891, og flyttede til Moskva som 21-årig.

En livslang kamp mod censuren og heftig modstand fra kultureliten vidner om en forfatter med en kompromisløs tilgang til litteraturen. Mikhail Bulgakovs bidende satire, sorte humor og udpenslende karakteristik af menneskelig dårskab var ofte for stærk en mikstur for samtidens restriktive sovjetstyre.

I dag bredt betragtes Bulgakovs værker som uomgængelige klassikere inden for den russisksprogede litteratur.

Materialer