alt=""

Er Strid for strid? Børnebøger, der skaber debat

10.11.20
Jakob Martin Strid er kommet i strid modvind.

Tykaktivister mener, at hJacob Martin Strids nye bog er for strid. De mener, at tykke fremstilles som dumme og klodsede. Det er ikke første gang, at en børnebog har skabt debat, fordi nogen føler sig krænket over indholdet. 

Den populære børnebogsforfatter Jakob Martin Strid er kendt for sine herlige og farverige bøger. Hans univers er plaget af humor og skønne fortællinger. Hans nyeste børnebog om dyreflokken i Mimbo Jimbo-serien er dog ikke bare en bog om geometri, men rummer også en historie om udfordringerne ved at være tyk. Omdrejningspunktet for historien er, at Tapiren er blevet tyk, fordi den har spist for meget. Netop dette tema har udløst debat. Jakob Martin Strid er blevet mødt af kritik fra både anmeldere og såkaldte tyk-aktivister. De mener, at han fremstiller overvægtige som dumme og klodsede. 

Læs mere på TV2.dk om debatten i medierne om Jakob Martin Strids 'I form med tapiren'

Grimme ord i børnebøger

Det er bestemt ikke første gang i historien, at en børnebog skaber debat og bliver en del af krænkelsesdebatten. Over en årrække har vi set mange eksempler på børnebøger, der har udfordret forestillingen om politisk korrekthed. 
Racespørgsmål har alle dage været et tema i børnelitteraturen. Det er et tilbagevendende tema om ordet "neger" må optræde i børnelitteraturen. Ordet negerkonge blev brugt i Pippi-bøgerne, men er slettet i nyudgivelser, da det kritiseres for at støde. Også tegneseriehæftet Tintin i Congo er kritiseret for at hylde kolonimagten og fremstille det afrikanske folk som en laverestående race. 

Læs mere på Information.dk om børnebøger med debat om raceproblematikker

I 2011 genoptrykte Gyldendal Jørgen Clevins bog om strudsen Rasmus hvor ordet "neger" optræder adskillige gange. Forlaget mente, at kulturarven og historien ikke kan ændres og et litterært værk ikke skal censureres. 
Gunnar Willes nyere børnebøger om Magiske Mads rummer også ord som "kinesersnot" og "negerbolle". 

Også temaet om kønsidentitet er på dagordenen. Fortællingen om, at der findes pigebøger og drengebøger rammer direkte ind i den kønsdebat, der i den grad har bidt sig fast i samfundet.  

Læs mere her om den kønsneutrale bog

Vores svenske naboer har ry for at være ekstra meget oppe på beatet i forhold til at dyrke den kønsneutrale ideologi. Derfor er det ikke overraskende, at den første kønsneutrale børnebog på dansk er oversat fra svensk. 

Er du blevet nysgerrig på at læse nogle af de omtalte debatskabende bøger? Så kan du låne dem på biblioteket.

Materialer