
De (u)perfekte mødre
Anbefalinger af bibliotekar Rikke Träff.
Jeg var meget ung, da jeg læste Suzanne Brøgger, Charlotte Strandgaard, Kirsten Thorup og Dea Trier Mørch. Jeg var ikke selv gravid, fødende eller på anden måde levede som kvinderne i bøgerne. Alligevel identificerede jeg mig med dem.
Flere af bøgerne var typiske for sin tid, nemlig 70'erne. De udsprang af rødstrømpebevægelsen, hvor køn, krop, ligestilling, familie og moderskab var omdrejningspunkt i litteraturen. Der blev sat ord på det nære og det at være kvinde med alt, hvad det indebar.
Det bliver der også i den nyere litteratur.
Inden for de senere år, er der en række kvindelige forfattere, der skriver om krop og identitet, familien, hverdagen. Og især moderskabet har en central rolle. Ofte er det ud fra egne oplevelser. Det er ikke det lyserøde og perfekte billede, som vi tit møder på de sociale medier. Det er et langt mere ærligt og nuanceret billede. At få barn skulle være det største og lykkeligste, men det er det langt fra altid.
Olga Ravn: "Mit arbejde"
En rørende fortælling om forfatteren og den nybagte mor Anna, der bor i Stockholm med sin kæreste. Det er deres første barn, og det skulle være så lykkeligt. Gennem en blanding af breve, prosa og digte sættes der ord på svære emner som fødselsdepression, tab af identitet, ensomhed og angst. Olga Ravn har netop modtaget Politikens Litteraturpris.
Maja Luca: "Mor - en historie om blodet"
I Maja Lucas roman ”Mor – en historie om blodet” skildres en ung mors destruktive og tabuiserede følelser ved moderrollen. Frustration, afmagt, træthed og vrede over ikke længere at have kontrol over sit liv.
Cecilie Lind: "Mit barn"
Om kroppens forvandlinger under og efter fødslen. Og om moderskabets dobbelte følelser af kærlighed og frygt, glæde og frustration.
Dy Plambeck: "Til min søster"
Det kropslige er dog mest fremtræden i Dy Plambecks roman ”Til min søster”. Det er den ultimative beskrivelse af fødslen med smerte, blod, væsker, klip og syning og dagene på barselsgangen. Men det er også en historie om, hvad man kan tillade sig som mor. Den er beskrevet gennem søstrene Aya og Andrea og deres vilde liv.
Sofie Linde: "Fårking gravid"
Endelig skal nævnes studieværten Sofie Lindes selvbiografiske bog ”Fårking gravid: en fremmed flytter ind”. Det er humoristisk fortælling i dagbogsform. Den handler om at glæde sig til at blive mor, men at hade at være gravid og turde sige det højt.
Du kan læse mange flere bøger om moderskabets gru og glæder.
Lån bøgerne på dit bibliotek eller e-reolen.dk