Dit barns digitale liv

14.03.19
Youtube, SoMe og gaming fylder i mange børn og unges liv. Der skrives bøger om hvordan det påvirker børns sundhed og trivsel.

Hvordan guider man sit barn til god opførsel online, sætter rammer og finder en balance i forhold til skærmforbrug og onlineliv?
Her er et udvalg af bøger der forsøger at give svar:

Få styr på dit barns digitale verden: guide til det gode onlineliv
Psykolog Ulla Dyrløv har lavet en praktisk guide til forældre der vil tage ansvar for deres børns onlineliv. Indeholder kapitlerne: "Sæt dig ind i dit barns digitale liv", " Familieliv i den digitale verden", " Små børn i den digitale verden", "Hvad kan mit barn finde på nettet", "Forstå dit barns lyst til computerspil", "Sociale medier på den gode måde" og "Kræv samvær med dit barn". Denne bog kan både inspirere og provokere.

Sluk: kunsten at overleve i en digital verden
Læge og forsker Imran Rashid forklarer hvordan vores hjerner påvirkes af konstant at blive udsat for informationer og forstyrrelser via internet og smartphones. Brugen af disse ændrer vores hjerner. Hvordan genvinder vi kontrollen over vores tid? Bogen kommer også omkring emnerne trivsel, familieliv, empati og nærvær.

Dit digitale barn har brug for en voksen
Har vi tabt til digitaliseringen? Er løbet kørt, og er det op til børnene selv at træffe gode valg, når de med smartphonen i hånden bevæger sig ud på de sociale medier? Nej, mener forfatteren, Lykke Møller Kristensen. Børn og unge er måske nok født ind i den digitale udvikling, men de er ikke digitalt indfødte. Tværtimod skal de lære at begå sig på sociale medier, og det skal de voksne hjælpe dem med. Hun er ikke i tvivl om, at det ikke kun er muligt at ændre den nuværende tilstand, men også at det er højst nødvendigt. Og at ansvaret er de voksnes.

Anbefalinger: børn og unges digitale liv set med unges øjne
Ni unge mellem 12 og 17 år giver i denne lille bog deres anbefalinger til andre børn, forældre og politikere om børn og unges online-liv.

Opfør dig ordentligt - og vær en god ven: også når du er online
Af Sabine Lemire
God at læse sammen og have en snak om hvordan man opfører sig IRL og online. Det er takt og tone forklaret i øjenhøjde og med humor, med Rasmus Bregnhøjs fine illustrationer. Fra 6-12 år. 

 

Materialer