Portræt (trickfoto) af Anne Marie Carl-Nielsen (beskåret). Udateret.  © Carl Nielsen Museet. Ukendt fotograf.
Portræt (trickfoto) af Anne Marie Carl-Nielsen (beskåret). Udateret. © Carl Nielsen Museet. Ukendt fotograf.

Om dette arrangement

Tid
17:30 - 18:45
Pris
100-50 kr.
Lokalitet
Fuglsang Kunstmuseum
Nystedvej 71
4891 Toreby L.
Arrangører
Maribo Bibliotek, LollandBibliotekerne
Målgruppe
For voksne
Køb billet(ter)
Udstilling

Forfattersamtale om billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

29.09.22
Forfatter Amalie Smith i samtale med journalist Amalie Kestler om den danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen.

I anledning af Fuglsang Kunstmuseums aktuelle særudstilling ”Anne Marie Carl-Nielsen” har vi inviteret forfatter og billedkunstner Amalie Smith og chefredaktør på Politiken Amalie Kestler til en snak om billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945). I samtalen vil de to forfattere diskutere Anne Marie Carl-Nielsens liv og arbejde på baggrund af deres indgående kendskab til billedhuggeren.

Det kommer bl.a. til at handle om, hvordan de på hver deres måde har brugt breve fra Anne Marie Carl-Nielsens hånd til at tale ind i nutiden. I samtalen vil de to forfattere diskutere Anne Maries liv og arbejde på baggrund af deres indgående kendskab til kunstneren.

Amalie Smith har skrevet bogen "Marble", der kredser om en ung kvinde, som rejser til Athen for at studere antikke marmorskulpturer. Parallelt med denne rejse udfoldes Anne Marie Carl-Nielsens ophold i samme by 110 år tidligere. Smith fletter i bogen Anne Marie Carl-Nielsens breve ind som resonans til nutiden med de valg og udfordringer hovedpersonen står overfor. Smith har også skrevet i udstillingens katalog. Amalie Smith har modtaget en række legater og priser, herunder Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og Kronprinsparrets Stjernedryspris.

Amalie Kestler er den ene af forfatterne bag bogen "Carl og Marie – i kunst og kærlighed". Man følger kunstnerparret Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens brevveksling i en unik fortælling om kærlighed og kunst. I bogen er udvalgt hundredvis af breve, der folder fortællingen om Carl og Marie ud og føjer nyt liv til historien om begge kunstnere. Amalie Kestler er nyudnævnt chefredaktør hos Politiken.

Samtalen på Fuglsang Kunstmuseum

Arrangementet finder sted på Fuglsang Kunstmuseum og er blevet til i et samarbejde mellem Fuglsang Kunstmuseum, LollandBibliotekerne og Guldborgsund-bibliotekerne.

Museet og museets café holder åbent til kl. 17.30 denne dag, så man kan se udstillingen og få lidt mad inden arrangementet. Det vil også være muligt at købe drikkevarer før arrangementet i KUMUS’ café.

Billetter

Entré 75 kr.

Entré inkl. indgang til museet 100 kr.

Entré for medlemmer af Fuglsang Kunstmuseums Venner 50 kr.

Billetter kan også købes på Fuglsang Kunstmuseum og Guldborgsund-bibliotekernes hjemmesider. 

Om særudstillingen

Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af Danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvindelige billedhuggere. Hun var også den første kvinde i verden, der udførte to af billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver: en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke. Rytterstatuen forestiller Christian den 9. og står på Christiansborg Ridebane og bronzeportene pryder Ribe Domkirke.

Anne Marie Carl-Nielsen var i sin samtid anerkendt i Danmark såvel som i udlandet og hendes værker blev udstillet på og indkøbt af både danske og udenlandske museer. Alligevel har eftertiden ikke givet hende en plads i kunsthistorien, som modsvarer hendes vægtige bidrag til dansk kunst. Dette rådes der nu bod på med denne særudstilling, der viser mere end 120 af hendes værker.

Anne Marie Carl-Nielsen var gift med komponisten Carl Nielsen, som hun fik tre børn med.

Udstillingen ”Anne Marie Carl-Nielsen” kan ses på Fuglsang Kunstmuseum fra d. 23. september 2022 til d. 8. januar 2023.

Gratis kunstforedrag på Maribo Bibliotek

Vil du vide mere om Anne Marie Carl Nielsen og hendes værker, så er det også muligt at komme til et andet spændende kunstforedrag, denne gang ved museumsinspektør Liza Kaaring fra Fuglsang Kunstmuseum. Foredraget finder sted på Maribo Bibliotek mandag d. 14. november fra kl. 16.30-18. Det er gratis at deltage i kunstforedraget, men tilmelding er nødvendig. Læs mere og tilmeld dig her.