Sutjeska-monumentet for de faldne under Slaget ved Sutjeska, det afgørende slag under 2. verdenskrig på Balkan.
Sutjeska-monumentet for de faldne under Slaget ved Sutjeska, det afgørende slag under 2. verdenskrig på Balkan.

Om dette arrangement

Tid
14:00 - 17:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
Voksne
Køb billet(ter)
Online-rejser

Onlinerejse til Det tidligere Jugoslavien

15.02.23
Kom med på en rejse til engang 9. største land i Europa, der siden 1990erne er blevet til hele 7 lande. Hvor befinder disse lande hvert især sig i dag og hvordan er deres forhold til hinanden?

Denne rejser tager afset i Slaget ved Sutjeska, der af mange anses for den afgørende slag under 2. verdenskrig på Balkan. Det fandt sted for præcist 80 år siden – i foråret 1943. Herfra skal vi en tour de force igennem landets efterkrigshistorie, herunder også sammenbruddet i starten af 1990erne. Hvad var det der holdt landet sammen og hvad forårsagede dets sammenbrud? Hvor meget havde de forskellige befolkningsgrupper til fælles med hinanden dengang og hvor meget har de det i dag?

Vi vil møde både den ældre generation, der voksede op i Jugoslaviens tid og unge, der blev født efter landets sammenbrud. Vi vil høre om sameksistens mellem forskellige nationaliteter, dengang og nu. Vi kommer ligeledes ind på historiebrug – også både dengang og nu. Hvordan husker man egentligt Jugoslavien?

Vi skal også omkring landendes forhold til hinanden og også deres forhold til EU. Kommer alle de tidligere jugoslaviske lande på et tidspunk ind i den Europæiske Union? Hvordan står det med forsonning efter krigene i 1990erne og starten af 2000erne?

Vi vil også se nogle af det tidligere lands naturskønne landskaber, fra hinanden meget forskellige byer, høre jugoslavisk musik fra forskellige tidsperioder og meget mere. Rejseleder Zlatko Jovanovic er ph.d. i jugoslavisk historie. Han har undervist, forsket, skrevet og holdt foredrag om Jugoslavien og Balkan og debatteret og kommenteret den aktuelle situation i landene hvert især, herunder ikke mindst deres forhold til EU.

Praktiske oplysninger

Se med hjemmefra, når biblioteket hver onsdag fra d. 11. januar til d. 1. marts rejser til et nyt land i Europa. Rejserne foregår online og er gratis for alle borgere i Lolland Kommune.

Du kan tilmelde dig onlinerejsen til Det tidligere Jugoslavien her, på tlf. 70 26 36 66 eller ved at sende en mail til info@deo.dk.

Kort efter modtager du en bekræftelse på e-mail med forklaring på det videre forløb, en rejsefolder og program.

Dagen før sender DEO en e-mail med et link til selve rejsen og en simpel, men grundig anvisning til at logge på fra henholdsvis PC, Tablet eller iPad. Rejsen foregår i en lettilgængelig browserversion over Zoom.

DEO’s telefoner er åbne på tlf. 70 26 36 66, hvis teknikken driller eller hvis du har problemer med at logge på.

Hvis du vil med på flere online-rejser, kan du skrive det i kommentarfeltet ved tilmelding, så du ikke behøver lave en tilmelding for hver rejse.

Om onlinerejserne

Rejserne er arrangeret og gennemføres af DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet).

Projektet er støttet af Velux Fonden og en række kommuner har indgået partnerskab, herunder Lolland Kommune. Det betyder, at det er gratis for borgere i Lolland Kommune at deltage i DEO’s onlinerejser.