alt=""

Om dette arrangement

Tid
14:00 - 17:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
Alle
Online-rejser

Online-rejse til Bulgarien

25.10.23
Tag med på sæsonens første online-rejse til Bulgarien, hvor vi kommer til at høre om national identitet, korruptionskampen og det tyrkiske mindretal.

Bulgarien ved Sortehavskysten går langs en sti, hvis endemål ingen tør spå om; et langtrukkent opgør med forhenværende premierminister Boyko Borissovs etablerede korruptionsmistænkte regime, som i øjeblikket dog synes at være gået i stå. Samtidig er vedvarende emigration fra landet samt en ganske splittet befolkning omkring Rusland og EU store udfordringer for landet.

En måde at forstå landets splittelse på går igennem den bulgarske identitet og historie. Landets historie er fyldt med indflydelser fra både Tyrkiet, Vesten og Rusland. Vi hører om, hvorfor nogle bulgarere føler en stærk tilknytning til Rusland, mens andre i højere grad orienterer sig mod EU og vesten.

En anden indfaldsvinkel til den aktuelle højspændte situation i landet går igennem den politiske korruption efter murens fald samt konflikten mellem det etablerede GERB og det nytilkommende parti PP-DB. Vi hører om kampen imod korruption og for etableringen af en reel retsstat fra en repræsentant for den bulgarske antikorruptionsfond.

Vi bliver også klogere på en anden væsentlig del af landet identitet, nemlig det tyrkiske mindretal, der udgør godt 10% af landets befolkning, som hovedsageligt bor i de smukke og bjergrige sydøstlige og nordøstlige hjørner. En historiker vil gøre os klogere på de bulgarsk-tyrkiske relationer og fortælle om et næsten glemt kapitel i Europas fælles fortælling om det ikoniske år 1989.

Rejseleder på turen er Marcus Popov.

Praktiske oplysninger

Se med hjemmefra, når biblioteket hver onsdag fra d. 25. oktober til d. 13. december 2023 rejser til et nyt land i Europa. Rejserne foregår online og er gratis for alle borgere i Lolland Kommune.

Du kan tilmelde dig onlinerejsen til Bulgarien her, på tlf. 70 26 36 66 eller ved at sende en mail til info@deo.dk.

Kort efter modtager du en bekræftelse på e-mail med forklaring på det videre forløb, en rejsefolder og program.

Dagen før sender DEO en e-mail med et link til selve rejsen og en simpel, men grundig anvisning til at logge på fra henholdsvis PC, Tablet eller iPad. Rejsen foregår i en lettilgængelig browserversion over Zoom.

DEO’s telefoner er åbne på tlf. 70 26 36 66, hvis teknikken driller eller hvis du har problemer med at logge på.

Hvis du vil med på flere online-rejser, kan du skrive det i kommentarfeltet ved tilmelding, så du ikke behøver lave en tilmelding for hver rejse.

Om onlinerejserne

Rejserne er arrangeret og gennemføres af DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet).

Projektet er støttet af Velux Fonden og en række kommuner har indgået partnerskab, herunder Lolland Kommune. Det betyder, at det er gratis for borgere i Lolland Kommune at deltage i DEO’s onlinerejser.